[ o ] luclodder fotografie

Website van professioneel fotograaf Limburg -> Luc Lodder uit Heerlen, Parkstad (Zuid-Limburg), gespecialiseerd in Evenementen, concertfotografie, Concert, Bedrijfsfotografie, Portret en Huwelijksfotografie/Bruidsreportages.

Dagblad De Limburger Featured Publikaties

Stilstaan

Als fotograaf kom je vaker bij protesten. Activisten die pleiten voor verandering.
Afgelopen weekend moest ik een foto maken van de groep Unitedfor.Life, een actiegroep die strijd tegen dierenleed, vleesconsumptie en het vernielen van onze planeet.
Zelf ben ik vaak star in discussies. Dat komt dan meestal omdat er geen goede argumenten gegeven worden die mij laten inzien waarom ik het verkeerd zie. Er zijn echter sommige maatschappelijke discussies waar mensen wél met goede argumenten komen. Argumenten waar ik helemaal niets meer tegen in kan brengen.

Dierenactivisten, vegetariërs en veganisten behoren ondertussen tot die groep. Ik, zelf nog vlees eter, verdedigde tot voor kort het consumeren van vlees en andere dierlijke producten nog.
Groepen als Circle for Life staan letterlijk voor de mensen stil. Om de mensen te laten inzien wat er mis is en moet veranderen. Maar zoals bij meer maatschappelijke discussies waar ons iets wordt “afgenomen”, staan wij niet stil om de argumenten van de tegenpartij goed tot ons door te laten dringen. Waarom staan zij stil en waarom lopen wij door?

Vooropgesteld dat ik (nog) geen probleem zie in het doden van een dier voor consumptie. Zie ik wel het probleem van  de vleesproductie. Dieren die in erbarmelijke omstandigheden leven, vetgemest worden om dan op veelal jonge leeftijd gedood te worden. De problemen die dat oplevert voor het milieu door de enorme omvang van deze productie in de vorm van stikstof (methaan) en co2.
De groei van de wereldbevolking eist van ons dat we ons consumptie patroon moeten aanpassen.

“Ja, ook ik ben eigenlijk fout bezig, dit kan niet zo verder.” 

Maar we gaan niet stil staan op het moment dat ons iets wordt afgenomen. Het blijft moeilijk om afstand te nemen, een pas terug te nemen en eens goed kijken waar we (ook ik) mee bezig zijn. Het blijft voor velen moeilijk om te zeggen: “Ja, ook ik ben eigenlijk fout bezig, dit kan niet zo verder.” 

Met deze foto wou ik het gebrek van ons om stil te staan weergeven. Een enkeling stopt en gaat in gesprek. Helaas liep het merendeel van de mensen gewoon door. Een laag standpunt om tussen de benen van een persoon te kijken die doorloopt. Tussen die benen door zien we hen die wél stilstaan. 
Zij die stilstaan voor een beter wereld voor mens én dier!

Ik ben er nog niet, Ik eet nog vlees. Af en toe vegetarisch. Maar het besef is er… dat is stap één ná het stilstaan.

Mensen, sta eens wat vaker stil als u activisten ziet die protesteren voor een verandering. Neem desnoods een stap terug. Wat is er nu erg om een verandering door te voeren om een betere wereld te creëren voor alle mensen én dieren.

p.s.

Voor de fotografen onder de lezers, de foto is gemaakt met een Canon EOS-M6 en Zhong Yi Optics Mitakon Speedmaster 35mm met diafragma 0.95. Een lens die je nog zoals vroeger handmatig moet scherpstellen en diafragmeren. Dat laatste dwingt je wat meer tijd te nemen voor een foto. Wat meer stil te staan bij het maken van een foto. 

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191212_00137003/waarom-staan-zij-stil-en-waarom-lopen-wij-door