[ o ] luclodder fotografie

Website van professioneel fotograaf Limburg -> Luc Lodder uit Heerlen, Parkstad (Zuid-Limburg), gespecialiseerd in Evenementen, concertfotografie, Concert, Bedrijfsfotografie, Portret en Huwelijksfotografie/Bruidsreportages.

Publikaties

Over auteursrechten socialmedia en internet.

Even een blogje voor de duidelijkheid. Blijkbaar snappen een aantal mensen nog steeds niet hoe het zit.
Op al mijn beelden rusten auteursrechten. Dat wil zeggen dat bij alle beelden – fotos & video’s – van mijn hand ik bepaal hoe deze worden gepubliceerd en waar. Net als een muzikant bepaalt wat er met zijn muziek gebeurd en een schrijver de baas is over zijn eigen teksten.

Nu is het in deze prachtige moderne wereld zo dat we ook graag via het kanaal internet ons werken tonen aan de medemens. Ten eerste om deze te informeren en ten tweede om jezelf als producent (fotograaf) zichtbaar te maken.

Ik als moderne en op social media zeer actieve fotograaf gebruik daar graag de kanalen twitter, facebook, flickr en dit blog voor. Heel bewust plaats ik daar werk van mij. Ik verleen daarmee bepaalde rechten aan twitter, facebook en flickr voor het gebruik en distributie van mijn foto’s.

Ik moedig ook iedereen aan deze inhoud te gebruiken en er naar te verwijzen (linken) of zelfs zoals bij youtube mogelijk is te embedden in je eigen blog. Op aanvraag mag men ook vrijwel altijd mijn beeldmateriaal online gebruiken. Onder de voorwaarde dat men er mijn naam onder vermeld (en alleen zo: [ o ] luclodder fotografie) en een link naar www.luclodder.com er onder zet.
Ik waardeer het enorm als men dus mijn beelden liked of deelt op facebook, retweet op twitter, favorite op flickr of zelfs in een blog plaatst met bovengenoemde verplichte naamsvermelding.

Het downloaden van mijn beelden en deze dan weer op een eigen account, website e.d. (bijv twitpic) uploaden valt niet onder de termen retweeten, linken, liken, delen, embedden. Maar is gewoon JATTEN.

Waarom ben ik hier zo fel tegen?

Vooral om de volgende redenen.
1) Kwaliteit: Bij het opnieuw uploaden treed er ten eerste kwaliteitsverlies op. Sites als twitpic verkleinen en comprimeren de beelden weer opnieuw. Ik wil altijd een zo perfect mogelijk beeld tonen. Ik waak over de kwaliteit van mijn beelden.
2) Controle: Als ik beelden online upload heb ik de bron van het beeld in controle. Ik kan dus beelden terugtrekken, aanpassen en er statistieken (views) van volgen.
3) Bron: Bij het uploaden onder een ander account is de bron – en daarmee de houder van het auteursrecht – niet meer helder. Derden kunnen deze dan weer verder gebruiken en verspreiden zonder de originele maker terug te vinden. Dat is ook de reden dat in alle beelden toch mijn naam blijft staan.

Geen van deze redenen heeft een directe financiële grondslag, maar puur middelen om mijn product –> [ o ] luclodder fotografie in de gaten te houden.

Als ik dan misbruik tegenkom en er melding van maak, kan iemand op verschillende manieren reageren.
Antwoord 1) Sorry, dat wist ik niet! Wat moet ik doen?
In dit geval zal ik meestal gewoon antwoorden: “Vermeld mijn naam en neem link naar www.luclodder.com op” en dan is het geregeld.
Antwoord 2) Nou en dat doet toch iedereen!
Dit lees ik als: “Het kan me geen reet interesseren. Ik zit niet fout, dus hou op met zeuren”
Dan zit je bij mij dus al meteen fout en ga ik stappen ondernemen. Zo simpel is het.

Dus eindkreet van mijn betoog:
Bekijk allemaal mijn beelden, geniet er wel of niet van, deel ze, like ze, retweet ze, plaats ze op je blog met mijn naamsvermelding en www link. Echter kopieer ze niet. Verwijs altijd naar de originele bron. Wil je ze embedden in je blog!? Vraag me even voor de img URL.

Bedankt.

p.s.: Ik hou helemaal niet van anonieme internet accounts.